Verzorgingstips

 

 

Een boeket langer mooi houden kunt u gemakkelijk zelf beïnvloeden. Met eenvoudige verzorgingstips die wij graag met u delen. Zie hier wat  verzorgingstips, waardoor u optimaal kunt genieten van het boeket!

Nadat een mooi boeket bloemen is bezorgd is het van belang dat de bloemen op de juiste manier worden verzorgd. Een goede verzorging zorgt voor een langere levensduur, dus ook langer plezier van de bloemen. Wij geven graag een aantal verzorgingstips voor bloemen.

1. Bloemen schuin afsnijden

Snijdt altijd een stukje van de steel schuin af, zodat eventuele bacteriën, schimmels en vuil verdwijnen. Gebruik bij voorkeur een scherp mesje of snoeischaar. Indien het gereedschap niet scherp genoeg is, worden de haarvaten in de steel afgekneld en kan de bloem moeilijk water opnemen. 

2. Blad verwijderen

De bladeren onderaan de stelen dienen verwijderd te worden. Het blad kan namelijk gaan rotten in het water. Bloemen houden niet van bacteriën en vervuild water en zullen hierdoor sneller doodgaan. 

3. Gebruik een schone vaas

Wij adviseren om de bloemen op een schone glazen vaas te zetten. Bacteriën kunnen zich niet of nauwelijks aan de wand van de glazen vaas hechten waardoor de levensduur van de bloemen wordt verlengd. Tevens kan je met een glazen vaas altijd goed zien of er nog voldoende helder water in zit. Houdt er overigens ook rekening mee dat bloemen van ruimte houden. Een goed passende vaas is daarom van belang. 

4. Kraanwater is goed

Na ontvangst van de bloemen dient u het boeket zo snel mogelijk water te geven. Kraanwater is hier uitstekend voor te gebruiken. Aangezien er in Nederland veelal gemengde boeketten worden verkocht, wordt er over het algemeen lauw/handwarm water geadviseerd als watertemperatuur. 

5. Voeg bloemenvoeding toe

Voordat u de bloemen in de vaas zet dient u eerst nog het water te voorzien van bloemenvoeding. Deze voeding helpt de bloemen zich mooi te ontwikkelen en langer vers te blijven. Op de verpakking van de voeding staat welke verhouding van voeding en water nodig is. Te veel voeding en te weinig water kunnen ervoor zorgen dat de bloemstelen ‘verbranden’. 

6. Let op met tocht, warmte en fruit

Met bloemen dient u rekening te houden met diverse klimaatomstandigheden. Lopen de temperaturen zomers hoog op? Zet het boeket bloemen op een koele plek. Let er ook op dat er voldoende water in de vaas zit. Maar ook van tocht en fruit houden bloemen niet. Fruit produceert namelijk ethyleengas dat veroudering bevordert Bloemen verouderen door tocht, warmte en fruit. De bloemen verdampen hierdoor meer dan dat zij kunnen opnemen en zullen hierdoor slap gaan hangen. 

7. Water verversen

Verschoon het water om de paar dagen. U zult zien dat de bloemen hierdoor langer mooi blijven. Nieuwe bloemenvoeding is nu niet meer nodig. Spoel de stelen schoon met water, zodat deze eventuele aanslag en bacteriën niet mee kunnen nemen in het verse water. U kunt opnieuw een stukje van de stelen afsnijden. De bloemen kunnen weer optimaal vers water opnemen